Tour de France editie 2021

Tour de France 2021 – de ronde en winnaars

De Tour de France begon in 2021 op zaterdag 26 juni in Bretagne en eindigde op zondag 18 juli bij de Arc de Triomphe in Parijs. In dit artikel beschrijven we het verloop van het parcours en de winnaars van de beroemde ronde van Frankrijk.

De eerste week

De Tour begint in Brest, Bretagne. Dit was ook het geval in 2008. De eerste vier etappes zijn tevens in dit departement van Frankrijk. Meteen in de eerste twee dagen van de Tour is de finish bovenop een heuvel. Zo eindigt de eerste etappe in het dorp Landerneau en de tweede etappe in Mur-de-Bretagne. Beide dorpen liggen op een heuvel, waardoor de renners het op het einde nog even moeilijk hebben. De derde etappe verloopt makkelijker. De renners rijden over glooiende wegen en hoeven niet veel te klimmen. In de vijfde en zesde etappe rijdt het peloton richting het hart van Frankrijk, naar Chateauroux. Hier krijgen de sprinters een kans op winst. In het tweede weekend worden de Alpen bedwongen. Uiteraard een mooie kans voor de klimmers om hun kunsten te laten zien. De achtste etappe eindigt met een duikvlucht van zo’n 15 kilometer waardoor de renners hun benen even kunnen laten rusten. Na de negende etappe (en een klim van 20 kilometer) komt het peloton aan in het skioord Tignes waar ze hun eerste rustdag krijgen.

De valpartij

Een opmerkelijke gebeurtenis tijdens de eerste etappe van de Tour was een massale valpartij. Deze werd veroorzaakt door een vrouw die met een kartonnen bord in haar handen ineens de weg op stapte. Op het bord stond een groot aan haar grootouders (Opi en Omi) en ze probeerde met het bord op televisie te komen. Ze was zo slim om met haar rug naar de wielrenners toe te staan. Vervolgens kon wielrenner Tony Martin het bord niet ontwijken. Hij kwam ten val waarna tientallen andere wielrenners over elkaar heen vielen. Nadien is de vrouw gearresteerd door de politie en kon de Tour weer voortgezet worden.

De tweede week

In week twee vertrok het peloton naar Valence waar de Tour al twee eerdere keren langs is gekomen. Aan het einde wordt het nog even sprinten voor de renners. Tijdens de elfde etappe bereiken ze de Mont Ventoux. Echter staat de finish niet op de top van de berg, maar in het dorpje Malaucene, aan de voet ervan. In de twaalfde etappe koersen de renners naar Nimes. De dertiende etappe is weer in een minder bergachtig gebied en eindigt in de vestingstad Carcassonne. In de veertiende etappe rijdt het peloton langzaamaan richting de Pyreneeën en eindigen ze in Quillan. Deze rit door de heuvels heeft de renners behoorlijk afgemat en was vooral voor de klimmers interessant. De tweede week eindigt in de ministaat Andorra.

De derde week

Week drie begint meteen al met een behoorlijk klim. De zestiende etappe is dan ook vooral een feestje voor de avonturiers onder de renners. Er worden meerdere heuveltoppen bedwongen. Ook in de zeventiende etappe wordt er veel gevraagd van de renners. Zo worden o.a. de Col de Peyresourde en de Col d’Azet Val Louron overwonnen. De finish is bovenop de Col de Portet. In de achttiende etappe koerst het peloton over de Tourmalet richting ski-dorp Luz Ardiden. De daarop volgende drie laatste etappes hebben de renners het minder moeilijk in glooiende landschappen waarna de Tour traditioneel eindigt in Parijs.

Winnaars Tour de France 2021

In de verschillende klassementen waren de volgende wielrenners en teams in 2021 de besten. We kunnen wel stellen dat Tadej Pogacar de absolute winnaar van de Tour was:
– Algemeen klassement: Tadej Pogacar
– Puntenklassement: Mark Cavendish
– Bergklassement: Tadej Pogacar
– Jongerenklassement: Tadej Pogacar
– Ploegenklassement: Bahrein Victorious
– Prijs voor Superstrijdlust: Franck Bonnamour

Statistieken van de Tour 2021

– De Tour was uiteindelijk 3141,4 kilometer lang.
– De gemiddelde snelheid van de wielrenners was 41,165 kilometer per uur. Daarmee is de 108ste editie van de Tour de op een na snelste ronde die ooit gereden is (na de Tour van 2005).
– Er deden 184 wielrenners mee.
– Er zijn 757 dorpen en steden doorkruist.
– Er waren 10 dokters aanwezig.
– De Tour werd uitgezonden door 60 televisiezenders in 190 landen.
– Er zijn 4400 extra verkeersborden opgehangen op het gehele parcours.
– Er was 6000 meter aan dranghekken nodig langs de weg.
– Er waren 29000 gendarmes, politieagenten en brandweermannen nodig

Wedden op de Tour de France

Behalve wedden op de truidragers van de klassementen die we eerder genoemd hebben, zijn er ook andere manieren om geld te winnen bij de Tour de France. Er wordt bijvoorbeeld iedere dag van de etappe een rood rugnummer uitgereikt door de jury aan een soort ‘dag winnaar’. Deze jury kijkt hoe de wielrenner heeft gereden en hoe agressief hij was. De renner met de meeste punten is dan voor die dag de dag winnaar en mag de volgende etappe een rood rugnummer dragen. Wedden op de tour de france is elk jaar weer een hele happening als je je er een beetje in verdiept.

Dan heb je ook nog wedden op het ploegensysteem. Wielrenners rijden in een ploeg. Iedere etappe worden de rentijden van de drie beste rijders per ploeg bij elkaar opgeteld. Hier komt dan een ploeg uit die het beste heeft gepresteerd. Deze hele ploeg mag vervolgens bij de volgende etappe gele rugnummers dragen. Verder kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er wel weddenschappen over afsluiten. Je kunt wedden wie de nummer twee wordt, binnen hoeveel tijd een bepaalde speler over de finish komt et cetera.

Leave a Reply