Statistieken en feiten

Er is veel te vertellen over een Tour de France, van de Tour van 2015 hebben we de statistieken en feiten is even op een rijtje gezet. Leuke weetjes als wie was de jongste renner en wie de oudste, de langste etappe, de hoogste berg en zo zijn veel wetenswaardigheden te vertellen over de Tour de France van 2015.

De collen in beeld

De etappes

Eerst een iets over de etappes. Dat waren er 21 daarvan waren er 9 vlakke ritten waarvan één met Belgische kasseien. Er waren 3 heuveletappes. En 7 bergritten waarvan er ook nog eens 5 met een aankomst op een top was. In deze Tour was maar één individuele tijdrit van 14 kilometer en een één ploegentijdrit van 28 kilometer. Er waren 2 rustdagen de eerste in Gap en de tweede in Pau. De kortste etappe was de tijdrit over 14 kilometer. Maar als complete rit was dat de laatste etappe naar Parijs die ging over 107 kilometer. De langste etappe ging van Seraing naar Cambrai en was 223,5 kilometer. Het dak van de Tour 2015 was de Col d’Allos met een hoogt van 2.250 meter.

Tour de France

De Tour de France van 2015 deed de volgende landen aan, de start was in Nederland, vervolgens ging het naar België om daarna eindelijk Frankrijk binnen te gaan en daar de rest van de Tour ook te blijven. Ook waren er in deze Tour weer een aantal nieuwe start- en aankomstplaatsen waar nog niet eerder was gereden. In Gap was de Tour voor het eerst maar dan wel gelijk twee keer. Utrecht, Neeltje Jans, Livarot, La Pierre-Saint-Martin, Muret en Sèvres waren ook nieuwe plaatsen.

De jongste deelnemer aan de Tour van 2015 is Merhawi Kudus uit Eritrea. Hij was 21 jaar en 184 dagen bij de start op 4 juli in Utrecht. Als je de jongste deelnemer vermeld moet je ook de oudste vermelden natuurlijk. Maar vreemd genoeg staat die nergens vermeld. Het zou Luca Paolini zijn geworden. Hij zou met zijn 38 jaar een goede kans gemaakt hebben. Ware het niet dat hij vlak voor de Tour geschorst werd in verband met dopinggebruik.