Nederlandse deelnemers

Nederlandse renners zijn over het algemeen goed vertegenwoordigd in de Tour de France. In de editie van 2015 kwamen er 20 Nederlanders aan de start. Die verdeeld waren over acht verschillende ploegen. Er kwam maar één echte Nederlandse ploeg aan de start. Dat was de ploeg van LottoNL-Jumbo. Zij kwamen met maar liefst zeven landgenoten aan de start.

LottoNL-Jumbo

De ploeg van Teammanager Nico Verhoeven en de ploegleiders Jan Boven, Eric Dekker en Frans Maassen kwamen met zeven Nederlanders aan de start. Robert Gesink en Steven Kruijswijk waren de klassementsrenners. Waar toch wel van werd verwacht, dat ze goed zouden zijn van een top tien plaats. Ze werden ondersteund door de volgende renners: Laurens ten Dam, Jos van Emden, Wilco Kelderman, Tom Leezer en Bram Tankink. Robert Gesink deed het goed met uiteindelijk een mooie zesde plaats. Op iets meer dan 10 minuten van winnaar Chris Froome, Kruijswijk eindigde op een 21e plaats.

De deelnemers uit Nederland

Giant-Alpecin

De Duitse Giant-Alpecin ploeg stond onder leiding van de Nederlandse Teammanager Rudy Kemna en ploegleider Addy Engels. In de Tour de France van 2015 kwamen ze met vijf Nederlanders aan de start. Eén van hen was tijdritspecialist Tom Dumoulin hij werd vierde in de openingstijdrit die gewonnen werd door de Australiër Rohan Dennis. In de derde etappe was diezelfde Tom Dumoulin betrokken bij een zware valpartij. Hij moest verdere deelname aan de Tour staken. Andere Nederlanders in de Giant-Alpecin ploeg waren Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer. Beste Nederlander uit de Alpecin ploeg was Koen de Kort met een 73e plaats.

Cannondale-Garmin en Astana

Zowel de Amerikaanse ploeg van Cannondale-Garmin en de Astana Ploeg uit Kazachstan kwamen met ieder twee Nederlandse renners aan de start. De Amerikaanse ploeg kwam met Dylan van Baarle en het Sebastian Langeveld aan de start. Dylan van Baarle kwam met een achter stand van 4 uur en 18 minuten op Froome als 147e over de finish in Parijs. Sebastian Langeveld moest opgeven. En haalde Parijs niet. Bij de Astana ploeg kwamen de Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra aan de start. Lars Boom in 2014 won hij nog een etappe in de Tour de France haalde in 2015 de finish in Parijs niet. Lieuwe Westra werd 77e op ruim drie uur afstand van Chris Froome.

Overige Nederlanders

De Zwitserse ploeg IAM Cycling kwam aan de start met één Nederlander Stef Clement. Hij haalde een keurige 59e plaats op ruim 2 en een half uur van de winnaar. De Amerikaanse Trek Factory Racing ploeg had klassementsrenner Bouke Mollema als kopman aangetrokken. Mollema stelde niet teleur en werd keurig 7e op 15 minuten van de winnaar. De Sky ploeg ging met Chris Froome voor de overwinning in de Tour van 2015. Meesterknecht Wout Poels had een groot aandeel in de overwinning van zijn kopman. Hij moest veel werk voor Froome verrichten. Maar het was het allemaal waard. Poels eindigde zelf op de 44e plaats. De Australische ploeg Orica-GreenEDGE had Pieter Weening in de gelederen, voor hem was de 144e plaats weggelegd.

Er zijn geevn gevallen van doping-gebruik bekend bij Nederlandse deelnemers.