Negen dopingzondaars

Doping in de sport. Iedereen heeft wel zijn mening. In de wielersport is het schering en inslag. Grote renners uit het verleden konden het vaak niet zonder doping . De lijst met dopingzondaars is door de jaren heen onmetelijk lang. Onder de zondaars waren ook Tourwinnaars zoals Floyd Landis, Alberto Contador, Marco Pantani, Jan Ulrich. En de bekendste is misschien wel Lance Armstrong.

Nederlanders

Ook veel Nederlandse renners werden door de jaren heen betrapt. In het verleden al Joop Zoetemelk. Later zouden ook Danny Nelissen, Michael Boogerd, Steven de Jongh en Thomas Dekker het gebruik van doping toegeven. Sommige renners bekende pas toen ze al gestopt waren. Aanderen werden langdurig geschorst. Toch stonden er bij de start van de Tour de France in 2015 maar liefst negen dopingzondaars aan de start die hun straf hadden uitgezeten.

Van de negen renners kwamen er maar liefst zes uit Italië. Twee uit Spanje en één uit Portugal.  Al durven wij te wedden daty er in werkelijkheid wel meer gevallen waren.

Wie waren het en hoe werden ze gesnapt:

  • Michele Scarponi: De Astana renner maakte in 2007 bekend een klant van de bekende dopingarts Eufemiano Fuentes te zijn. En kreeg een schorsing van 18 maanden. In 2012 kreeg hij opnieuw een schorsing na contacten met een andere dopingarts Michele Ferrari
  • Filippo Pozzato: De renner van de Lampre kreeg een schorsing in 2012 na ook contacten met dezelfde Michele Ferrari.
  • Alejandro Valverde: Valverde was in dienst van Movistar toen hij in 2010 twee jaar afwezig was na betrapt te zijn op bloeddoping. Hij kreeg zijn veroordeling ook na betrokkenheid bij Operacion Puerto. Dat was de zaak tegen dopingarts Fuentes.
  • Rui Costa: Nog een Lampre renner die een schorsing kreeg in verband met het gebruik van verboden stimulerende middelen. Hij kreeg een schorsing van slechts 5 maanden.
  • Alberto Contador: In dienst van Tinkoff testte Contador positief op clenbuterol. Na eigen zeggen had hij een stukje besmet vlees gegeten.
  • Damiano Caruso: De renner van de BMC ploeg werd door het Italiaanse Olympisch Comité geschorst vanwege betrokkenheid bij een dopingzaak.
  • Daniele Bennati: Uitkomend voor de Tinkoff ploeg werd tijden Gent-Wevelgem in 2005 betrapt op het gebruik van betamethasone. Hij kreeg geen schorsing maar een publieke waarschuwing.
  • Giampaolo Caruso: De rijder van Katjoesja testte positief op Nandrolon Hij zou ook een klant van Fuentes zin geweest.
  • Ivan Basso: Ivan Basso reed ook Tinkoff toen hij bekende van te zijn geweest om doping te gebruiken. Ook hij zou contacten met dopingarts Fuentes hebben gehad. Hij was ook betrokken bij Operacion Puerto, hij moest twee toekijken.

Een paar keer viel de naam Operacion Puerto. Ook wel de “de zaak Fuentes” genoemd. Dit was een grote Spaanse dopingzaak. Meer 200 atleten uit alle takken van de sport zouden op de lijst van dopingarts Fuentes hebben gestaan. De Guardia Civil had de zaak in onderzoek en had hier de naam Operation Puerto aan gegeven. Op de lijst stonden 47 wielrenners maar ook voetballers, tennissers en coureurs uit de Formule 1.